Вршњачки тим

Вршњачки тим чине ученици од трећег до осмог разреда.Тим је оформљен од једног представника сваког одељења.Чланови вршњачког тима су ученици који воле тимски рад, комуникативни, креативни, толерантни, успешно решавају конфликтне ситуације, стварају позитивну атмосферу у својим одељењима. Од великог значаја је да одабрани ученици представљају „особе од поверења“ у одељењу, из тог разлога је важно да сами ученици имају пресудну улогу у избору представника.

Циљеви: ширење асертивног начина комуникације, толеранције, хуманих вредности, превенција насиља, као и развијање другарства, поштовања и емпатије, тимског духа, осећања заједништва, али и јачање критичности и супротстављање пошастима данашњице.

Циљ рада Вршњачког тима је активно учешће ученика у активностима, радионицама, задацима кроз које стичу знања, искуства и вештине неопходне за иницирање и активно учешће у смањењу насиља у сколи. Кроз учешће у тиму, ученици су мотивисани да се баве горућим питањем-насиљем у школи. Дугорочно, корист је вишеструка јер ученик осећа да је важна и корисна карика заједнице, да својим залагењем мења ствари на боље, доприноси колективу, слободно и креативно се развија.

Задатак Вршњачког тима је да се кроз низ активности током школске године залаже за промоцију, вредновање и усвајање животних вредности – другарства, пожртвовања, толеранције, ненасилних облика комуникације, хуманости. Задатак ментора је да прати рад тима, да спроводи све планиране активности, да оспособи и припреми ученике за самостално учешће у оквиру тима и подстакне на ширење позитивне радне климе у свом одељењу.

Вршњачки тим – 2018/19. 

3 разред:

 1. Нина Ђокић
 2. Лена Гавриловић
 3. Јована Божовић
 4. Анђела Вукојевић
 5. Стефан Јевтић
 6. Искра Шаботић

4 разред:

 1. Анђела Димитријевић
 2. Нина Поповић
 3. Јован Милосављевић
 4. Петар Андрејић
 5. Ђорђе Ристановић
 6. Лука Јаћимовић

5 разред:

 1. Анастасија Лазић
 2. Сташа Неговановић
 3. Катарина Арсић

6 разред:

 1. Петар Попов
 2. Александар Квас
 3. Тара Дацић

7 разред:

 1. Милош Ђорђевић
 2. Тијана Лаушевић
 3. Никола Сегић

8 разред:

 1. Ирина Радосављевић
 2. Уна Младеновић
 3. Никола Марјановић

Толеранција јесте појам из области друштва, културе или религије који се односи на колективну и појединачну праксу прихватања и сарадње са особама које нису исте вере, не мисле на исти начин, имају другачији политички став или се разликују по неком другом основу. Толеранција укључује свесну одлуку да се поступи ненасилно или уздржано. Заснована је и на верским учењима свих доминантних религија, али и на државним законима који установљавају право на различито мишљење и неугрожавање појединца.

Наши ученици су обележили ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ 16.11.2018. године.

У децембру месецу чланови Вршњачког тима су новогодишње дрво, јелку декорисали исписаним порукама мира, љубави и толеранције. (20.12.2018.) Овој акцији прикључили су се и остали учесници наше школе који су желели да напишу поруку. Новогодишња јелка се налазила на првом спрату у ходнику школе.

Чланови Вршњачког тима обележили су Међународни Дан загрљаја 21.01.2019. У овој акцији учествовали су учесници тима млађих и старијих разреда, као и остали ученици који су желели да учествују.

Поводом 8.марта, Дана жена, ученици Вршњачког тима израдили су честитке којима су обрадовали себи драге женске особе. Овој акцији прикључили су се и остали ученици наше школе који су желели учествују.

Вршњачки тим – фебруар
Ученици старијих разреда су у сарадњи са Вршњачким тимом низом одређених активности обележели Међународни дан борбе против вршњачког насиља, који се обележава сваке године последње среде у фебруару под називом “Дан ружичастих мајица” а има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовање различитости и развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.
Септембар 2021.године.
Чланови вршњачког тима у септембру су учествовали у нашој првој радионици под називом “Упознавалица”, у октобру обележили Дечју недељу писањем порука пријатељства и израдом плаката, а у новембру обележили Међународни дан толеранције израдом плаката. Поред чланова тима, учествовали су и остали ученици наше школе.
Децембар 2021.
“Дрво жеља” – Ученици наше школе су са члановима Вршњачког тима учествовали у обележавању новогодишњих празника и украшавању јелке разним украсима, односно порукама у којима су писали новогодишње жеље. Срећна Нова година!