Ератостенов експеримент

На самом почетку школске године одабрани ученици 8 разреда, као и наставнице математике, физике и географије, учествовали су у глобалном пројекту Ератостенов експеримент. Циљ пројекта је да школе широм света само уз помоћ штапа и његове сенке измере обим Земље по меридијановом луку, на начин на који је то урадио Ератостен у III веку пре нове ере. Такође, овај пројекат је искоришћен да се ученици и наставници кроз практичну примену и угледне часове упознају са апликацијом Mit app inventor у оквиру Еразмус+ пројекта Поглед даље.

Пројекат је реализован током септембра, а ученици су имали за задатак да направе паное и презентације на задате теме, да уз помоћ апликација и сајтова нађу географске координате (Mit app inventor-Message in bottle) и соларно подне наше школе, потом да изврше осматрање и мерење дужине сенке штапа, одреде угао под којим сунчеви зраци падају на Земљу и израчунају обим Земље по меридијановом луку. 

Због кишовитог времена, уместо на раводневницу, осматрање, мерење и прорачуни су извршена наредни дан, 23. 9. у соларно подне, а угледни часови где су ученици представили радове реализовани су 23.9. (8-3) и 27.9. (8-1).

Резултате добијене осматрањем ученици су упоредили са подацима замишљене школе на екватору (ДР Конго), која се налази на нашем меридијану, као и са партнерском школом из Вроцлава у Пољској. 

Крајњи исход прорачуна:

  1. Између ОШ “Данило Киш” Београд и замишњене школе на екватору (ДР Конго) добијени обим Земље је 39 008,8174 km.
  2. Између ОШ “Данило Киш” Београд и Основне школе број 16 у Вроцлаву (Пољска) добијени овим Земље је 37 865,314 km.

Стварни обим Земље по меридијановом луку износи 40 003 km.

Осматрању и угледним часовима су присуствовале наставнице: Вера Стојисављевић, Оливер Златановић, Ана Ђукић, Ивона Ђукић


Пројекат и угледне часове су реализовале наставнице: Душица Пецељ, Марика Чочовска Миловановић и Милица Васовић

Ератостенов експеримент септембар 2020.

Ератостенов експеримент је глобални пројекат који организује Департман за истраживање и развој школе Елиногерманики Агоиги (Ελληνογερμανική Αγωγή) из Грчке. Циљ пројекта је да школе широм света само уз помоћ штапа и његове сенке измере обим Земље по меридијановом луку, на начин на који је то урадио Ератостен у III веку пре нове ере. Ова мерења врше се у соларно подне, два пута годишње на пролећну и јесењу равнодневницу.

 

У мерењима која су извршена 22. септембра 2020. године учествовало је 20 држава, а ОШ “Данило Киш” је била једна од шест школа учесница из наше земље.

У нашој школи у пројекту су учествовали одабрани ученици 8. разреда, као и наставници математике, физике и географије. Ученици су имали за задатак да направе паное и презентације на задате теме, потом да изврше осматрање и мерење дужине сенке штапа и израчунају угао под којим сунчеви зраци падају на Земљу. Добијене резултате упоредили су са подацима замишљене школе на екватору, која се налази на нашем меридијану. Крајњи исход прорачуна било је обим Земље са дужином од 40 252,85 km, док је стварни обим Земље по меридијановом луку 40 003 km.
Наставнице: Душица Пецељ, Марика Чочовска Миловановић, Милица Васовић, Светлана Савовић и Анђелка Мирковић
Ератостен        Талес
Геоцентрични и хелиоцентрични систем