,,Музичко воће”-Програмирање уз помоћ Микробита

Наставници наше школе Светлана Петровић и Марија Латиновић су после похађања обука за Микробит у настави, реализовали тематски дан историје и информатике и повезали географска открића са програмирањем уз помоћ Микробита.

                Микробит је програмабилни микро-рачунар који су развиле компаније  BBC И Microsoft првенствено да би заинтересовали децу за програмирање. Микробит омогућава да се уз мало програмерског знања повежемо са физичким светом, оживимо ствари око себе и повежемо старо са новим.

                Ученици 5/1,3,6 и 7/3 учествовали су у истраживању и радионици. Повезивали су Нови век и Савремено доба. Знање о географским открићима је помогло у исраживању – које је воће стигло у наше крајеве. Јужно воће је послужило у експерименту наше радионице. Воће је повезано са Микробитом преко проводника (јер је само воће као пуно течности проводник); затим је направљен кратак програм у Мејккоду који омогућава да се емитује мелодија када се додирне воћка. Свака воћка је имала своју мелодију. Додатне компоненте и реализацију радионице, помогла је школица роботике ,,Диги клинци”са којима је остварена успешна сарадња за мотивисање деце за ову врсту едукације.

Наставнице: Марија Латиновић и Светлана Петровић