Светски дан књиге и ауторских права

На Светски дан књиге и ауторских права, отпутовали смо у стари век, завирили у пећине и открили прва сликовна писма, поново обукли одоре свештеника – првих библиотекара и чувара тајни, оживели Асурбанипалову и Александријску библиотеку, размотали папирусе, направили први кодекс од пергамента, па отишли у Ресавску преписивачку школу међу монахе, калиграфе и илуминаторе, у библиотеке у којима се књига као највећа драгоценост ланцима везала за столове и полице и ипак бивала украдена. Макар лист, као онај наш из Мирослављевог јеванђеља.

Потом смо отишли у Немачку у 15. век када је Гутенберг измислио штампарску машину и када је књига преплавила свет. Упознали се са инкунабулама, цетињском и горажданском штампаријом… А онда већину тога запалили, уништили у ратним походима и поставили питање – зашто? Какво су то благо чувале и чувају библиотеке па горе кроз векове, миленијуме?

Изненадили би вас одговори малих паметних главица које су и папир и књигу до данас узимали здраво за готово. О томе сведоче питања типа: “Библиотекарко, да ли је вредније злато или књига?”

Књига, књига, децо, она која крије знање, поруке и поуке за будуће генерације. Исте оне путем којих ми учимо о цивилизацијама које су ишчезле… Само захваљујући њој и другим писаним споменицима, ми ћемо бити сачувани у колективном сећању човечанства.

Хвала малим путницима из 3/3, 3/5, 3/7 и 3/9 и њиховим учитељима, а посебно хвала ученицима 2/2 и њиховој учитељици, који су овај дан обележили тако што су осмислили бајку, басну и поетски перформанс и све то извели пред својим другарима из 2/4 и 2/8.