Предузетне школе

Предузетне школе
Наша школа прикључила се пројекту ,,Предузетне школе“,  који организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Фондација Универекспорт.
Пројекат подржава развој предузетништва и представља значајну новину у систему образовања – увођење предузетништва као нове компентенције у план и програм рада основних школа. Почео је са применом током школске 2017/2018. године.
Циљеви пројекта:
– подржавање развија предузетништва,
-оспособљавање школа, наставника и ученика да од предузетничких идеја дођу до реализације жељених циљева,
-усклађивање са новом оријентацијом у образовању, према којој је настава усмерена на исход учења,
-омогућавање да предузетничка способност постане ученицима део репертоара понашања који је потпуно примењив у друштву које нас окружује и који одговара на потребе савременог доба,
– оспособљавање ученика  да стечено знање о предузетништву могу да примене у каснијем животу.

Тим предузетнка 

Тим предузетника у нашој школи чине заинтересовани ученици седмог разреда као и наставнице српског језика Ана Крунић, географије Душица Пецељ, историје Марија Латиновић, ликовне културе Софија Љубинковић, техничког образовања Светлана Петровић, као и директорка школе Данијела Чоловић.

   

Од идеје до реализације
У оквиру пројекта наша школа добила је задатак да направи туристички водич. У протеклом периоду тим предузетника састајао се више пута. Разрађена је идеја да се направи ,,Куварчић“, гастрономски водич кроз Србију. Направљен је акциони и бизнис план, а ученици су попунили улазну анкету за пројекат, да би се утврдило колико знају о предузетништву.
Ученици су током школске године прикупљали рецепте и фотографије из свих делова наше земље. Одабрано је једанаест рецепата који ће чинити кувар. 
За потребе прикупљања фотографија направљен је мејл kiskuvar@gmail.com.
 
 

Насловна страна

Насловна стана је скоро готова. Још се нисмо одлучили. 🙂

Посета ментора

У понедељак 7.5.2018. нашу школу посетила је ментор Пројекта Александра Бошковић. Том приликом одржан је састанак са наставницима и ученицима који учествују у Пројекту. Говорено је о досадашњим резултатима, плановима, њиховој остварености, потешкоћама, очекивањима, могућностима везаним за реализацију Пројекта.

Кување

 

Једна од најзанимљивијих фаза у изради Пројекта билa је припремање хране. Ко је у школу навратио 18.5.2018. могао је да осети мирис пите гужваре, баранице, чикова, дроњавих пуслица…

Јела смо припремили, фотографисли, пробали, а и дружили смо се.
На школском Јутјуб каналу можете видети како се спремају белмуж и роловане суве шљиве (https://www.youtube.com/channel/UCRPTRNsxEHiYIehaWoHNcrw).

Дегустатори

Главни дегустатор Никола Дробац и његов помоћник Реља Скурић кажу да је све било одлично!

Промоција Куварчића на Авали

Имали смо част и задовољство да у недељу 17.06.2018. године  представимо дечији пројекат Куварчић на Авали на фестивалу сирева и  гостујемо у ТВ емисији Жикина шареница.
Ученици седмог разреда у пратњи директорке Данијеле Чоловић, наставница Ане Крунић, Марије Латиновић и Душице Пецељ, продавали су своје производе, учествовали у Жикиној питалици и освојили вредне награде. Куварчић садржи традиционална јела која су прикупљали ученици из родног краја њихових родитеља и у њему дали кратак опис георафског порекла и историјских знаменитости. Наш пројекат је поздравио и похвалио градоначелник града Београда др Зоран Радојичић. Ученик првог разреда Вукан Латиновић продао је први примерак Куварчића.


Координатор предузетничког тима
Марија Латиновић

Најава промоције „Куварчића”

Промоција ,,Куварчића” у школи одржана је 28.6.2018. Наш штанд посетили су многобројни ученици, њихови родитељи и наставници. Готово цео тираж је распродат!
Уживајте у нашим рецептима!
 
Дани домаће кухиње Млади предузетници промовисали су „Куварчић” на сајму Дани домаће кухиње који се одржао 21. 4. 2019. у Авив парку Звездара.
Надовезавши се на пројекат “Предузетне школе”, успешно окончан у претходној школској години, наставили смо са радом и у овој, коју су обележили излет у Ваљево, промоције, рад са новим тимом, поновно прикупљање рецепата, кување и најзад – нови “Куварчић”.
Један од лепших тренутака у нашем раду био је одлазак у Ваљево. Од новца зарађеног продајом кувара, тим ђака и наставника окупљених овим пројектом посетио је Ваљево и Бранковину у виду једнодневног излета. Дружили смо се, штошта научили, уживали…
Уследило је стварање новог тима, те су се пројекту прикључили ученици седмог разреда, који су се још једном дали у трагање за рецептима широм Србије, бележили податке о местима порекла рецепата, како бисмо на крају године добили ново издање “Куварчића”. У међувремену, кувар смо промовисали на новогодишњем базару, Сајму туризма и манифестацији “Дани домаће кухиње”, одржаној у Авив парку.
Када су рецепти прикупљени и одабрани, на ред је дошао свима омиљени део – кување. Тога дана школа је мирисала на гурабије, младенчиће, хељдопиту, ужичку комплет лепињу, кромпиров качамак, ароматичне палачинке… Неки су кували, други снимали поступак прављења јела, трећи правили фотографије које ће касније ући у кувар, четврти оцењивали укус јела…
Након тога, уследио је завршни, али немали део посла – монтирање видео-записа, писање текстова који ће пратити сваки рецепт, одабир фотографија, графичка обрада, припрема за штампу. И најзад – добили смо “Куварчић” са нових 10 рецепата и представили га у школи 28. јуна.
Са даљим промоцијама настављамо у наредној школској години, на крају које очекујемо неке друге, нове рецепте и трећи “Куварчић”, а дотад уживајте у јелима која вам препоручују наши ђаци.

 

Припрему хељдопите, ужичке комплет лепиње и ароматичних палачинки можете да видите на школском УТ каналу
Промоција Куварчића на Сајму књига
 
На отварању школског дана (24. 10. 2019) на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја представљен је пројекат Куварчић. Док су ученици припремали колаче, директорка школе Данијела Чоловић кроз презентацију је упознала присутене са Пројектом. На крају презентације организован је кратки квиз. На Сајму смо срели и министра просвете Младена Шарчевића и уручили му један примерак Куварчића