ПОСЕТА ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ ТЕМА: КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА 1917–1918

План посете: Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” је део Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, чему је Историјски музеј Србије посветио велику пажњу. У жељи да ученицима приближимо време окупације и рата као и културно-историјско наслеђе наше земље, организована је посета музеју који су посетили ученици одељења VIII/3 у пратњи наставнице историје Марије Латиновић и разредног старешине Зорана Богатиновића. Изложба је савремени музејски пројекат који настоји да аутентичним материјалима, упечатљивом сценографијом, звучним и светлосним ефектима и употребом технологија проширене и виртуелне стварности, што потпуније и веродостојније приближи догађаје из последњих ратних година када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину.

Циљеви и задаци посете: -Циљ посете је био да се ученици на сликовит начин упознају са прошлошћу Србије у ратном периоду. – Уче се понашању у музејском простору, у додиру са експонатима, уче се одговорности према водичу и групи; – Васпитавају се у духу верске толеранције и хуманог односа према другима.

Исходи: -Експонати у логору на сликовит начин преносе ученицима, који упознају ратни период, какво је друштво, привреда, култура и свакодневни живот за време окупације; – На примерима слика, оружја, накита, докумената,сведочанстава и других материјалних извора које су имали прилике да виде, ученици су показали саосећање и поштовање према жртвама рата; – Разговором са водичем и наставником ученици су могли да просуђују о значају појединих експоната и развијају критичко мишљење; -Ученици су погледали документарни филм о ратном периоду,заточениству грађана као и нехуманим условима живота. – Организовани долазак и боравак у изложбеном простору показују степен самосталности и одговорности присутних ученика.
Евалуација: Посета је протекла беспрекорно. Организација је била добра. Ученици су били одговорни и сарадљиви, а њихови утисци о изложби су позитивни.

Наставници: Марија Латиновић и Зоран Богатиновић