Ератостенов експеримент 2023

У оквиру међународног пројекта Ератостеново мерење обима Земље, ученици наше школе су 21. марта спровели експеримент и то баш онако како је то Ератостен радио пре око 2200 година – помоћу штапа и његове сенке.

Наставници су ученике упутили у основне идеје, разговором на редовним часовима из географије, физике и математике. Ученици су се затим припремали за само извођење експеримента истражујући о овој теми. Користећи разне програме, апликације и платформе (“Stellarium”, “Solar Calculator”, “Google maps”…), у договору са наставницама, ученици су одредили соларно подне и припремили реферате, презентације и моделе.

На сам дан равнодневице, временски услови су дозвољавали успешност експеримента, јер је потребно измерити сенку штапа. Ученици су изводили све фазе пројекта под надзором наставника: посматрање, мерење, прорачун, упоређивање, анализа…

Прорачун је вршен у односу на три референце, тако да су добијена три резултата. Прво су коришћени подаци виртуелне школе на екватору. Добијена дужина обима Земље била је 40 672, 33km. Одступање од стварног обима Земље, који износи 40 075km, је 597,33 km.

Затим је прорачун вршен на основу података које смо разменили са школом у Кракову.  Резултати су били бољи: за обим је добијена вредност , па су одступања мања (411,55 km).

 Контактирала нас је и школа из Кијева (Private Educational Institution ”Creative International School for Children”, Kyiv, Ukraine). Разменили смо податке и овај прорачун је очекивано био најнепрецизнији. Обим Земље на основу добијених података из украјинске школе био је 59 509,9km. Разлог за тако велико одступање је разлика у географском положају. Наиме, школа у Кијеву је скоро 10° источније од положаја наше школе.

Ученици су изненадили залагањем у оквиру свих нивоа активности. Са нестрпљењем ишчекују следећу равнодневицу.

Пројектни тим: Душица Пецељ, Марика Чочовска Миловановић, Весна Јањић, Бранислава Врбашки, Светлана Савовић