Документарни филм о Исидори Секулић

У уторак, седамнаестог октобра 2023. године, ученици петог и шестог разреда ОШ “Данило Киш” имали су прилику да одгледају документарни филм о Исидори Секулић, као и да одслушају пропратно предавање и укључе се у дискусију са књижевницом Лауром Барном, која стоји иза овог пројекта.

Причали смо о лику и делу наше знамените књижевнице, која је и поред тога што је била прва жена академик код Срба, била врло скромна и осетљива на публицитет. Часна, поштена, тражила би оно што је заслужила, али би и враћала уколико би била награђена преко онога што је сматрала да јој припада. Потпуно предана раду, нерадо је примала награде, живећи и радећи за књижевност у осами и тишини. Ипак, сваког четвртка код ње се окупљао књижевни кружок који је чинила књижевна елита тог времена и у оквиру којег су расправљали о књижевности.

О свему овоме и још много чему причали смо са 80 ученика наше школе. Захваљујемо се Лаури Барни и препоручујемо овај пројекат и другим школама које желе да додатно осветле лик и дело наше Исидоре Секулић.