„Дан ружичастих мајица“

Прича о Дану ружичастих мајица

Широм света се последњa средa у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу, након што је канадски ученик Чарлс Мек Нил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео брутално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома. Активисти су купили 50 розe мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розe мајица“. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовање различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Ружичасте мајице постале су препознатљив симбол борбе против вршњачког насиља. Насиље је у разним облицима део наше свакодневице. Изазовите и подстакните сами себе, али и своје пријатеље и породицу да носе ружичасто и подрже овај програм превенције вршњачког насиља!

Свака школа у свету на свој начин реализује Пројекат, наша школа је први пут ове године покренула тај пројекат у циљу подстицања ученика да размишљају о томе како допринети смањењу вршњачког насиља, а један од начина је и обележавање Дана ружичастих мајица.