Предузетне школе

Предузетне школе
Наша школа прикључила се пројекту ,,Предузетне школе“,  који организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Фондација Универекспорт.
Пројекат подржава развој предузетништва и представља значајну новину у систему образовања – увођење предузетништва као нове компентенције у план и програм рада основних школа. Почео је са применом током школске 2017/2018. године.
Циљеви пројекта:
– подржавање развија предузетништва,
-оспособљавање школа, наставника и ученика да од предузетничких идеја дођу до реализације жељених циљева,
-усклађивање са новом оријентацијом у образовању, према којој је настава усмерена на исход учења,
-омогућавање да предузетничка способност постане ученицима део репертоара понашања који је потпуно примењив у друштву које нас окружује и који одговара на потребе савременог доба,
– оспособљавање ученика  да стечено знање о предузетништву могу да примене у каснијем животу.

Тим предузетнка 

Тим предузетника у нашој школи чине заинтересовани ученици седмог разреда као и наставнице српског језика Ана Крунић, географије Душица Пецељ, историје Марија Латиновић, ликовне културе Софија Љубинковић, техничког образовања Светлана Петровић, као и директорка школе Данијела Чоловић.

   

Од идеје до реализације
У оквиру пројекта наша школа добила је задатак да направи туристички водич. У протеклом периоду тим предузетника састајао се више пута. Разрађена је идеја да се направи ,,Куварчић“, гастрономски водич кроз Србију. Направљен је акциони и бизнис план, а ученици су попунили улазну анкету за пројекат, да би се утврдило колико знају о предузетништву.
Ученици су током школске године прикупљали рецепте и фотографије из свих делова наше земље. Одабрано је једанаест рецепата који ће чинити кувар. 
За потребе прикупљања фотографија направљен је мејл kiskuvar@gmail.com.
 

Насловна страна

Насловна стана је скоро готова. Још се нисмо одлучили. 🙂

Посета ментора

У понедељак 7.5.2018. нашу школу посетила је ментор Пројекта Александра Бошковић. Том приликом одржан је састанак са наставницима и ученицима који учествују у Пројекту. Говорено је о досадашњим резултатима, плановима, њиховој остварености, потешкоћама, очекивањима, могућностима везаним за реализацију Пројекта.

Кување

Једна од најзанимљивијих фаза у изради Пројекта билa је припремање хране. Ко је у школу навратио 18.5.2018. могао је да осети мирис пите гужваре, баранице, чикова, дроњавих пуслица…

Јела смо припремили, фотографисли, пробали, а и дружили смо се.
На школском Јутјуб каналу можете видети како се спремају белмуж и роловане суве шљиве (https://www.youtube.com/channel/UCRPTRNsxEHiYIehaWoHNcrw).

Дегустатори

Главни дегустатор Никола Дробац и његов помоћник Реља Скурић кажу да је све било одлично!

Промоција Куварчића на Авали

Имали смо част и задовољство да у недељу 17.06.2018. године  представимо дечији пројекат Куварчић на Авали на фестивалу сирева и  гостујемо у ТВ емисији Жикина шареница.
Ученици седмог разреда у пратњи директорке Данијеле Чоловић, наставница Ане Крунић, Марије Латиновић и Душице Пецељ, продавали су своје производе, учествовали у Жикиној питалици и освојили вредне награде. Куварчић садржи традиционална јела која су прикупљали ученици из родног краја њихових родитеља и у њему дали кратак опис георафског порекла и историјских знаменитости. Наш пројекат је поздравио и похвалио градоначелник града Београда др Зоран Радојичић. Ученик првог разреда Вукан Латиновић продао је први примерак Куварчића.


Координатор предузетничког тима
Марија Латиновић

Најава промоције „Куварчића”

Промоција ,,Куварчића” у школи одржана је 28.6.2018. Наш штанд посетили су многобројни ученици, њихови родитељи и наставници. Готово цео тираж је распродат!
Уживајте у нашим рецептима!