Посебне мере због коронавируса

Обавештавамо вас да се у нашој школи спроводе све мере превенције корона вируса.
* редовно одржавање школског простора, проветравање учионица, чишћење дворишта и учионица и редовно пражњење корпи за отпатке, користећи рукавице; * прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа;
* редовно снабдевање течним сапуном тоалета, учионица и трпезарија;
* подстицање ученика на прање руку;
* препоручити ученицима и одраслима да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама;
* не размењивати храну и не користити исте флашице за воду;
* употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке;
* планирати часове одељенског старешине у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација;
* препоручити родитељима и ученицима да се одложе прославе и дружења;
* планирати активности ученичког парламента које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и одржавање школског простора;
* поставити препоруке о превентивним активностима на сајт школе;
* у оквиру наставних и ваннаставних активности планирати, у складу са предметном облашћу, васпитно-здравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.
Како би нам сва деца остала здрава, предлажемо да и код куће поведете рачуна о превенцији.
Корона вирус – превенција
Мере заштите које важе за све особе Поштујући следећа правила можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

1.Редовно и темељно перите руке трљањем руку антисептицима на бази алкохола или их перите сапуном и водом.
Зашто?
-Прање руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

2.Одржавајте најмање метар удаљености између себе и свакога ко кашље или кија. Зашто?
-Кад неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржавати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.
3.Избегавајте додиривање очију, носа и уста.
Зашто?
-Рукама додирујете многе површине и могу покупити вирусе. Једном када се контаминира, руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

4.Обавезно се придржавајте добре респираторне хигијене: и ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту. Зашто?
-Капљице шире вирус. Придржавајући се добре респираторне хигијене, заштитите људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и ЦОВИД-19.
5.Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.
Зашто?

-Националне и локалне власти имаће најновије информације о ситуацији о вирусу локално. Позовите унапред свог лекара. Позив унапред омогућиће вашем лекару да вас брзо усмери у праву здравствену установу. То ће вас заштитити и помоћи у спречавању ширења вируса и других инфекција.